01 May 2023
    Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.    Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого
Видання бібліотеки

Видання бібліотеки

 

1 квітня 2024 року виповнюється 215 років від дня народження Миколи Васильовича Гоголя (1809−1852) – драматурга, прозаїка, критика, публіциста, класика світової літератури, випускника Ніжинської гімназії вищих наук князя Безбородька (1828). Напередодні річниці народження митця пропонуємо ознайомитися з каталогом книжкової виставки «Світ читає Миколу Гоголя», який репрезентує видання письменника, що вийшли в зарубіжних країнах у ХХ столітті та зберігаються в колекції «Гоголіана» Бібліотеки імені академіка М. О. Лавровського Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя.

Каталог книжкової виставки «Світ читає Миколу Гоголя» доступний на сайті бібліотеки Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя за посиланням.

 

Політика деколонізації – це не тільки вилучення із суспільного простору України та свідомості українців ідеологічних штампів та імперіалістичних маркерів, насаджуваних століттями російською та радянською ідеологією. Це ще й повернення у вітчизняний історичний простір тих видатних українців, яких нахабно привласнила офіційна московська пропаганда. Одним з таких видатних синів України, ім'ям якого на карті світу названо 14 географічних об'єктів, є навколосвітній мандрівник-дослідник, нащадок шляхетного козацького роду з Ніжина Юрій Федорович Лисянський (1773-1837), 250 років від дня народження якого виповнилося 12 квітня 2023 року. З метою вшанування пам’яті відомого земляка та науково-бібліографічного розкриття фонду Бібліотеки імені академіка М. О. Лавровського та Музею рідкісної книги Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, її співробітниками підготовлено друге розширене та доповнене видання біобібліографічного покажчика «Ю. Ф. Лисянський – видатний український мореплавець і географ», який і пропонується до уваги читачів.

Покажчик містить бібліографічний опис 177 видань з фондів бібліотеки, присвячених життю та діяльності Ю. Ф. Лисянського та його навколосвітній експедиції (спільно з А. І. Крузенштерном) 1803–1806 рр. Основний матеріал видання структуровано за чотирма розділами. У першому подано опис книг, автором та упорядником яких був сам Ю. Ф. Лисянський. У другому описано книги, в яких у тій чи іншій мірі висвітлено події, пов’язані з кругосвітнім плаванням на кораблях «Нева» та «Надія» під керівництвом І. Крузенштерна та Ю. Лисянського. У третьому подано опис окремих статей відповідної тематики з періодичних видань. І, зрештою, четвертий розділ включає електронні джерела з електронних баз даних бібліотеки та інтернет-ресурси.

У покажчику дотримано хронологічного характеру розміщення опублікованих праць у прямій послідовності. У межах одного року матеріал згруповано за алфавітом назв. Бібліографічний опис і скорочення слів здійснено за чинними в Україні стандартами та згідно з рекомендаціями ЦНБ імені В. І. Вернадського щодо складання та оформлення біобібліографічних покажчиків.

Джерелами відбору документів були каталоги, картотеки та фонди бібліотеки Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, довідники та ресурси інформаційної мережі Інтернету. Переважна більшість публікацій, що увійшли до покажчика, було переглянуто de visu. Покажчик відкривається вступною статтею. Завершує видання іменний покажчик, до якого увійшли відомості про персоналії, що зустрічаються в бібліографічних записах.

Видання розраховане на науковців, викладачів, студентів природничо-географічного факультету, всіх, хто цікавиться життям та діяльністю видатного мореплавця. Електронний аналог біобібліографічного покажчика доступний на сайті бібліотеки Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя (http://library.ndu.edu.ua)

Читати >>>

Пропонуємо увазі користувачів ознайомитися з Календарем знаменних і пам'ятних дат на 2024 рік «Ніжинська вища школа : викладачі і випускники».

Щорічник не дає нам втратити історичну пам'ять, поєднуючи на сторінках покоління минулі і сучасні, всіх, хто причетний до Ніжинської вищої школи.  Серед них - викладачі-ювіляри, які працюють і нині та щоденною працею вносять вагому частку у літопис університету. Календар також репрезентує педагогів минулого, що залишили помітний слід в історії навчального закладу. Багато випускників стали гордістю не тільки Ніжинської вищої школи, а й Чернігівщини і всієї України. Це науковці, письменники, літературознавці, політичні і наукові діячі, ювілеї яких відзначатимуться у 2024 році.

До щорічника увійшло 206 персоналій. Кожна персоналія доповнена короткими біографічними відомостями та вміщує інформацію про наукові, творчі здобутки.

Упорядники дотримувались визначення дат за Григоріанським календарем (новим стилем). В загальній хронології розміщені дати осіб, що народжені до 1 лютого 1918 р. (за старим стилем).

Щорічник адресований науковцям, викладачам, студентам та всім, хто цікавиться історією Ніжинської вищої школи

Відгуки та пропозиції щодо даного видання надсилайте за адресою:

Бібліотека імені  академіка О. М. Лавровського НДУ імені Миколи Гоголя,

Сектор наукової бібліографії,

вул. Графська, 2, м. Ніжин, 16600

e-mail:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  

            Ознайомитися з Календарем >>>  

 

ec6196337b424054df1d55951c9bb0a7 L

Нарис присвячений Людмилі Степанівні Кулжинській (1877–1963), бібліотекознавиці, бібліографині, редакторці журналу «Бібліотекар» (1910–1915 рр.), делегатці Першого Всеросійського з’їзду з бібліотечної справи (1911 р.). Розкривається її діяльність на посаді завідувачки бібліотеки Ніжинського інституту народної освіти (1925–1929 р.р.).

          Переглянути >>>

 

e8254cdf6a60c0aacb685c6fcaf4d937 L

Нарис присвячений В’ячеславу Костянтиновичу Пухтинському (1888–1980), нині забутому українському вченому-антикознавцю, педагогу, історику, краєзнавцю, філологу, який протягом шести років (19291935) очолював книгозбірню Ніжинського інституту народної освіти. Висвітлюється його діяльність на посаді завідувача бібліотеки Ніжинської вищої школи та його кропітка праця, яка сприяла становленню книгозбірні у 20–30-х рр. ХХ ст. Уперше публікуються спогади В. К. Пухтинського про Ніжинську вищу школу. Дослідження базується на широкому колі маловідомих архівних матеріалів.

Видання адресоване бібліотекарям, студентам, історикам, науковцям, всім хто цікавиться історією Ніжинської вищої школи.

      Переглянути >>>