01 May 2023
    Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.    Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого

Меморіальній музейній кімнаті Юрія Лисянського подарували модель шлюпа "Нева"

О. МОРОЗОВ : ЦЕ БУДЕ ДІЙСНО ПРИКРАСОЮ ДЛЯ НАШОГО МУЗЕЮ
Меморіальна музейна кімната видатному ніжинцю, мандрівнику, мореплавцю Юрію Лисянському, яка знаходиться в музеї Рідкісної книги, поповнилася новим і потрібним експонатом – моделлю шлюпа, яку подарував редактор міської газети «Вісті» Валерій Кичко.
«Сьогодні збулася наша мрія. Це, звісно, не зовсім модель судна «Нева», але завдяки цьому макету відвідувачі будуть мати реальне уявлення про парусники того часу. Модель буде дійсно прикрасою для нашого музею, - ділиться директор музею рідкісної книги Олександр Морозов. - Коли формувався музей, нам була потрібна реконструкція моделі корабля «Нева», на якому Юрій Лисянський обійшов навколо світу – це трьохщогловий шлюп. Ми зверталися до різних майстрів, які займаються судномоделюванням. Двоє київських не взялися, бо то дуже кропітка справа. Один одеський майстер, який колись робив модель «Неви» для петербурзького музею, запросив - 17 тисяч євро. На жаль, для нас це непідйомна сума…».
Валерій Кичко розповів: «Модель шлюпа подарували моєму сину Олегу. Сувенір прикрашав нашу кімнату. Коли я дізнався, що музею потрібен макет корабля, запропонував синові передати його в меморіальну музейну кімнату. Олежка з розумінням до цього поставився і був гордий, що його кораблем будуть милуватися багато людей, зокрема гостей древнього міста». 
Також редактор газети передав авторське фото, зроблене у 2010 році на могилі мореплавця у Петербурзі (цвинтар Олександро-Невської лаври).
Слід наголосити, що завдяки багатьом небайдужим людям, і була створена музейна кімната, яка постійно поповнюється новими експонатами.

Тетяна Марченко

фото автора

Переглядів 521