01 May 2023
    Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.    Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого
14.10.2016

Міжнародна наукова конференція «Бібліотека. Наука. Комунікація: формування національного інформаційного простору»

(м. Київ, НБУВ, 4-6 жовтня 2016 р.)

4–6 жовтня 2016 р. у Києві Національною бібліотекою України імені В. І. Вернадського спільно з Інформаційно-бібліотечною радою НАН України, Асоціацією бібліотек України і Радою директорів наукових бібліотек та інформаційних центрів академій наук – членів Міжнародної асоціації академій наук проведено міжнародну наукову конференцію «Бібліотека. Наука. Комунікація: формування національного інформаційного простору». Конференція продовжила традицію щорічних наукових форумів, започаткованих НБУВ 1989 року.

У центрі уваги учасників Конференції перебували проблеми стратегії розвитку наукових бібліотек та пріоритетів формування національного науково-інформаційного простору; визначення пріоритетів та вироблення механізмів реалізації завдань Стратегії розвитку бібліотечної справи на період до 2025 року «Якісні зміни бібліотек для забезпечення сталого розвитку України». Учасниками Конференції обговорено питання місця і ролі бібліотек у структурі сучасних інформаційних комунікацій; основних напрямів інтеграції діяльності бібліотек та їх наукових ресурсів з закладами освіти, науки та культури, інформаційними та видавничими центрами України; розвитку партнерства у розбудові інформаційних та електронних ресурсів бібліотек, у провадження новітніх бібліотечних технологій та сервісів; удосконалення системи адресної підтримки наукових досліджень, організації інтелектуального доступу до інформації, авторського права в інформаційно-комунікаційній діяльності бібліотек, розвитку наукометричних досліджень та використання бібліометричних технологій для активізації наукових досліджень, забезпечення більш тісної інтеграції вітчизняної науки у світовий науковий простір. Роботу кількох секцій та круглих столів було присвячено проблематиці збереження, дослідження й актуалізації в інтелектуальному, духовному житті суспільства вітчизняної рукописної, книжкової та архівної історико-культурної спадщини. Обговорено завдання досліджень з історії книжкової культури України, проблеми введення в електронний науково-інформаційний простір рукописних та книжкових пам ́яток, питання місця і ролі бібліотек як інтеграторів і поширювачів біографічного знання, біобіліографічної інформації; традиції, інновації та перспективи збереження і реставрації бібліотечних фондів. У роботі конференції взяли участь вчені, спеціалісти українських бібліотек і наукових установ, а також гості і колеги з чотирьох зарубіжних країн.

Бібліотеку імені академіка М.О.Лавровського Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя на конференції представляв її директор О.С.Морозов, який представив доповідь на тему «Особова колекція професора С.П.Шевирьова у фондовому зібранні бібліотеки  зібранні бібліотеки Ніжинського державного університеу іменім М.Гоголя».

Учасники секції «Історія книжкової культури України» відвідали екскурсію до Інституту рукопису та Відділу стародруків Національної бібліотеки України імені В.Вернадського. З безцінним історико-культурним надбанням гостей познайомили директор Інституту рукопису Л.А. Дубровіна та директор Інституту книгознавства Г.І. Ковальчук.

 (За матеріалами Прес-служби НБУВ та повідомленнями соцмереж)

Переглядів 877