01 May 2023
    Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.    Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого
18.03.2016

Наукова конференція, присвячена О.С.Афанасьєву-Чужбинському

17 березня 2016 року співробітники відділу обслуговування бібліотеки Ніжинського держуніверситету взяли участь у всеукраїнській науковій конференції, присвяченій 200-річчю від дня народження українського письменника, етнографа, фольклориста, історика та мовознавця, вихованця Ніжинського Ліцею князя Безбородька О.С.Афанасьєва-Чужбинського. Конференція відбулася у Ніжинському державному університеті імені Миколи Гоголя. Цього року відзначення ювілею нашого видатного земляка в Україні уперше відбувалося на державному рівні.

На конференції було розглянуто питання дружніх зв’язків О.Афанасьєва-Чужбинського з Є.Гребінкою, Т.Шевченком, його контактів з осередком харківських письменників-романтиків, проаналізовано особливості творчих пошуків «дійсного поета» (за влучним висловом І.Франка). Також було здійснено ґрунтовний аналіз публікацій О.Афанасьєва-Чужбинського (у тому числі з автографами та дарчими написами), що зберігаються у бібліотеці Ніжинського державного університету. Співробітники бібліотеки Г.С.Осіпова та Л.П.Косовських підготували цікаву книжкову виставку та змістовний огляд літератури з фондів бібліотеки.

Учасники конференції взяли участь в науковій дискусії, яка непомітно переросла у тепле дружнє спілкування. Висновок фахівців був безсумнівним: внесок О.С.Афанасьєва-Чужбинського у вітчизняну література та народознавство є неоціненним, а різноманітна творча спадщина не втратила своєї актуальності й у наші дні, потребує нового прочитання, поглибленого вивчення та популяризації.

 Конференція завершила свою роботу, а її учасники не поспішали розходитися й захоплено роздивлялися виставку прижиттєвих видань О.С.Афанасьєва-Чужбинського з фондів бібліотеки університету та його автографи.

Переглядів 1739