01 May 2023
    Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.    Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого
23.11.2016

До Дня Гідності та Свободи. Презентація авторського проекту Ігоря Волосянкіна "Східний рубіж"

22 листопада 2016 року в читальній залі №2 бібліотеки Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя з нагоди Дня Гідності та Свободи відбулося відкриття циклу фотовиставок відомого журналіста, фотодокументаліста, волонтера, громадського діяча, члена Національних спілок журналістів та фотохудожників України, лауреата літературної премії ім. Леоніда Глібова Ігоря Волосянкіна. Перша фотовиставка циклу знайомить глядачів з авторським проектом фотохудожника, який носить назву «Східний рубіж». В експозиції представлено фотографії, зроблені І.Волосянкіним протягом 2014-2015 років у зоні АТО.
Виставку офіційно відкрив ректор Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя доцент Олександр Григорович Самойленко, який представив присутнім автора проекту та наголосив на важливості небезпечної та важкої роботи фотожурналістів у документальній фіксації драматичних подій сучасності. Ми живемо на зламі епох, коли на наших очах твориться новітня історія нашої держави. У цих умовах документальне фото стає безцінним джерелом, своєрідним відбитком важливих подій, здатним донести нам не тільки сам факт, але й глибинний його зміст, емоційно впливає на глядача, виховує його, формує світогляд. Автор виставки Ігор Волосянкін розповів про свою участь у подіях Революції Гідності на київському Майдані Незалежності та про ті обставин, у яких народжувалися його фотографії. Ця фотовиставка не стільки про війну, скільки про людей на війні, про щоденний буденний подвиг звичайного воїна. Своїми болючими спогадами, які не дають загоїти душевні рани навіть три роки потому, поділилися активісти та очевидці буремних подій на Майдані учасник АТО, доброволець Станіслав Прощенко та професор університету Валентина Смаль. Директор бібліотеки Олександр Морозов закликав присутніх вшанувати пам'ять Героїв Небесної Сотні та загиблих захисників Батьківщини хвилиною скорботного мовчання. Ведуча заходу провідний бібліотекар Світлана Оніщенко запросила присутніх викладачів, співробітників, студентів університету та всіх небайдужих ніжинців переглянути виставку та поділитися своїми враженнями, залишивши письмові побажання для наших воїнів-земляків, які сьогодні у важких умовах боронять нашу землю.
Зацікавлене спілкування з автором виставки непомітно перетворилося на імпровізовану екскурсію, під час якої присутні дізналися драматичну історію кожного фото та долю зображених на них воїнів. Декого з них сьогодні вже немає в живих... Захід завершився, але відвідувачі ще довго не розходилися, задумливо роздивлялися документальні фото – пронизливі свідчення трагічних подій нашого сьогодення…
Експозиція залишатиметься у читальному залі бібліотеки до початку грудня. Наразі чекаємо презентації другої частини документального циклу Ігоря Волосянкіна, у якій фотохудожник обіцяє представити ексклюзивні фото подій на Майдані 2013-2014 років з особистого архіву, які будуть уперше представлені увазі громадськості.

Переглядів 966